Prijzen PCR sneltest met Non-COVID certificaat
☝Nu hoge kortingen: Bestel Vandaag je test!☝

Vragen over Coronavirus COVID-19

COVID Klachten? Corona Sneltest

Het is in Nederland van groot belang dat mensen die mogelijk een corona besmetting hebben opgelopen, zich laten testen op het virus. Dit omdat een besmetting zo vroegtijdig kan ontdekt worden er daarmee besmettingen worden voorkomen. Klachten die passen bij een corona besmetting zijn: koorts, benauwdheid, kortademigheid, reuk- en smaakverlies en vermoeidheid. Als je sinds kort last hebt van deze symptomen, dan is het aan te raden om je te laten testen op het virus. Een corona test kun je bij de GGD doen, maar ook bij een commerciële teststraat waar ze de corona sneltest gebruiken. Bij deze corona sneltest in Drenthe weet je het resultaat binnen een kwartier.

Hoe werkt zo’n corona test?

Als je nog geen corona test hebt gedaan, is het logisch dat je wilt weten hoe zo’n test in zijn werk gaat. Bij een corona test wordt er slijmvlies in de neus- en keelholte afgenomen. Aan de hand van dit slijmvlies kan er worden bepaald of je besmet bent met corona. Wel zit er een verschil tussen de test van de GGD en de corona sneltest. Zo dient de test van de GGD naar een laboratorium te worden gebracht. Bij de sneltest is dit niet het geval en weet je al na 15 minuten het resultaat van de test.

Hoe kan ik mij aanmelden voor een test?

Wanneer er een kans is dat je besmet bent geraakt met corona en je dit graag zeker wilt weten, kun je een corona test doen. Als je dit wilt doen, zal je allereerst moeten bepalen of je een sneltest wilt doen of toch liever voor de PCR-test gaat. Het maken van een afspraak is bij beiden net even anders. Zo dien je bij de test van de GGD in te loggen met je Digid en hoef je geen persoonlijke gegevens in te vullen omdat die automatisch worden doorgevoerd. Bij de sneltest dien je deze gegevens wel handmatig in te vullen. Na het invullen van deze gegevens dien je een gewenst tijdstip ( bij de GGD ook een beschikbare testlocatie) te selecteren. Vervolgens bevestig je de test afspraak. Om dit bij de sneltest te kunnen doen, zal je eerst vooraf moeten betalen.

Kan ik vaker getest worden?

Een vraag waar erg veel mensen zich mee bezighouden, is of dat zij zich vaker dan een keer kunnen laten testen. Het antwoord op deze vraag is eenvoudig te beantwoorden met, ja dit is mogelijk. Sterker nog als je nogmaals een aanleiding hebt om een test te doen, wordt het zelfs sterk aangeraden. Het kan namelijk zo zijn dat je de eerste keer last had van verkoudheid en nu wel degelijk besmet bent met corona. Laat je daarom zeker nog een keer testen als er een kans is dat je besmet bent.

De uitslag

De uitslag van een corona test kan positief of negatief zijn. Wanneer deze negatief is, heb je het coronavirus niet. Dit betekent dat je niet langer meer in quarantaine hoeft te blijven en je alleen hoeft te houden aan de algemene regels. Wel is het belangrijk om ervan op de hoogte te zijn dat het een momentopname is en een negatieve testuitslag niet betekent dat je antistoffen hebt. Laat je daarom als je later nogmaals de kans hebt op een besmetting, ook nogmaals testen.

Wanneer de testuitslag positief is, betekent dit dat je wel corona hebt. In dit geval gaat je leven er de komende dagen/weken anders uit komen te zien. Zo dien je in thuis isolatie te gaan en mag je alleen naar buiten in je eigen tuin. Daarnaast moet je afstand houden van je huisgenoten en mag er niemand over de vloer komen. Ook je huisgenoten zijn de dupe van de situatie want ook zij mogen het huis niet verlaten. Het thuisblijven dien je op zijn minst te doen totdat iedereen in het huis 24 uur klachtenvrij is. Mochten je huisgenoten ook last krijgen van symptomen die passen bij corona, dan is het verstandig dat zij ook een test doen.

Wat gebeurt er met mijn persoonsgegevens na de test?

Wanneer je een corona test wilt doen, dien je een aantal persoonsgegevens in te vullen. De gegevens die bij een corona test worden gebruikt, mogen alleen ingezet worden voor het onderzoek naar het virus en de test zelf. In Nederland gelden er erg strenge privacyregels en elke testinstantie dient zich daaraan te houden. Je hoeft dan ook zeker niet bang te zijn dat je gegevens belanden in de handen van een verkeerd persoon.

Kan de GGD ook testen of ik COVID-19 heb gehad?

Steeds meer mensen zijn inmiddels besmet geweest met het coronavirus. Het aantal mensen met antistoffen neemt dan ook flink toe. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen zich afvragen of het mogelijk is om te laten onderzoeken of je al eens besmet bent geweest met corona. Het is mogelijk om dit door de GGD te laten onderzoeken. Echter, hier kom je niet zomaar voor in aanmerking. Een situatie waarin het mogelijk is om je hierop te laten testen, is wanneer er een landelijk onderzoek aan de gang is. Tijdens dit onderzoek wordt er dan gekeken naar het percentage mensen die al antistoffen in het bloed hebben.

Tarieven PCR sneltest met Non-COVID certificaat
☝Klik hierboven voor hoge kortingen - Koop Vandaag je pcr-test!☝
Scroll naar top